star-wars

Usiljeni osmijesi, skupa odjela i lažna obećanja – Star Wars Proslava

Nekada davno u dalekoj galaksiji čak sam gotivio “Ratove Zvijezda“. Ali stari Džordž (George Lucas) je odlučio prodati “svoju djecu robovlasnicima (Disney)“. Njegove riječi. Par godina i par osrednjih filmova poslije nikome nije pretjerano stalo do omiljene svemirske opere. Ali redovna godišnja Proslava (Star Wars Celebration) se upravo održava u Čikagu (Chicago) i trebali bi biti radosni. Valjda? Slaviti možda nešto? Dragi čitaoče ovo je treće slavlje koje pratim. Srećom ne moram izdvajati novac da bi saznao šta novo spremaju genijalci iz Lucasfilma (bez Lukasa naravno).

Neko pametniji od mene ovaj korporativni događaj je uporedio sa stranačkim mitingom. I nije daleko od istine. U principu par sati gledate zaposlene iz Lucasfilma koji poput političara se razbacuju sa obećanjima koje znate da nikada neće ispuniti. Usiljeni osmijesi, skupa odjela i lažna obećanja, brzo postane dosadno. Takođe (meni) nije pomoglo što je voditelj proslave (moderator “partijskog sastanka”) bio Stiven Kolber (Stephen Colbert), voditelj emisije koju volim zvati “Kasno noćni show s Trampom i rusima“. Ovaj hladni ratnik odavno nije bio duhovit i savršen je za marketinke operacije “prodaje magle” poput ove. Jer ipak zadnjih dvije godine priča o ruskoj uroti za koju FBI istraga nije našla ni jedan dokaz. Savršen čovjek za prodaju novih “Ratova Zvijezda”.

Centralne figure su i dalje Kapetan Kenedi (Kathleen Kennedy) i čovjek koga su morali vratiti nazad J.J. (Jar Jar) Abrams. Juče, za vrijeme proslave prikazan je prvi trejler za Epizodu IX čiji naziv je ladno mogao biti “Igrajmo na sigurno” ili “Povratak reciklaže“. Ali nećemo biti cinici, pa da na osnovu minute materijala otpišemo film. Jer ta Abramsova minuta je bolja nego cjeli “Posljednji Džedaj” od nesrećnika Džonsona. Zato su i doveli J.J. Abramsa. Da popravi situaciju. Dok se još može popraviti. Proslava nije bila loša, jer u principu sve odluke Lucasfilma su došle kao direktan odgovor na nezadovoljstvo fanova. Disney kada se dočepao brenda, prvo što su uradili otkazali su popularni crtić “Clone Wars“. Par godina poslije (i armija nezadovoljnih) natjerala je korporativne gospodare da se preispitaju. I jedna od prvih stvari koja će biti dostupna na Disney+ striming servisu je nova sezona “Ratova Klonova”. Takođe sam poglavnik Disneya Bob Iger je rekao da će napraviti pauzu sa filmovima nakon Epizode IX. Odustaju od strategije dva filma godišnje. Nadam se da su odustali i od Džonsonove trilogije.

Taj “tizer trejler”. Fanovi (porjeklo riječi vodi od fanatika) su doživjeli orgazam. Nije loš reklamni spot. Makar ovaj put znaju ko im je publika. Od imena filma “Uspon Skajvokera“(The Rise of Skywalker) do scena koje su nam pokazane, sve je precizno osmišljeno da izazove emotivnu reakciju u gledaoca. Nije bez razloga Abrams vraćen nazad. Njegova Epizoda VII “Buđenje Nostalgije” je najuspješniji proizvod Dizni “Star Wars” nove trilogije. Osim legendarnog Luke Skywalkera, na kraju trejlera možemo čuti zlokobni smijeh Kultnog Imperora (svima omiljenog Senatora iz prequel trilogije). Čak i fanove prequela žele da namame u bioskope. Jer svaki dolar je važan. Čak su uspjeli i Lukasa ugurati u marketinšku kampanju. Kao Jar Jar je tražio savjet od starog Žorža kako da (dostojanstveno?) ubaci Imperora u novu trilogiju. Sjećam se da su se isto tako hvalili kako je Lukas “davao savjete” za solo “Han Solo”film. Nije im nešto pretjerano pomoglo, jer je isti taj film zaradio najmanje novca u istoriji ove uspješne franšize.

Kapetan Kenedi je više nego zadovoljna reakcijama. Jer ipak zahvaljujući vašem entuzijamu i gotovo robovskoj posvećenosti ovom brendu ona i dalje ima posao. A da je uradila pretjerano dobar posao i nije. Makar neko ima razlog da slavi “Star Wars”. Vidjećemo u decembru nakon premijere kako stvari stoje. Za Silu ne znam, ali ja sam uz Vas.

Sva prava: Lucasfilm / Disney