zastava-makedonija

Ustavni sud Makedonije odlučio: Referendum je ustavan

Ustavni Sud Makedonije većinom glasova danas je odlučio da ne postoje ustavne prepreke za održavanje referenduma o imenu države zakazan za 30. septembar.

 Sedam od devet sudija je glasalo protiv predloga sudije izvestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma da Sud povede postupak o, kako je ocenila, neustavnoj odluci parlamenta o raspisivanju referenduma.

Inicijative za ocenu ustavnosti te odluke koju je parlament usvojio 30. jula, odvojeno su podneli mala vanparlamentarna stranka Levica i nevladina organizacija “Svetski makedonski kongres”.

Ustavni sud Makedonije, kako je objavljeno, “nije izrazio sumnju u neustavnost i nezakonitost odluke” o raspisivanju referenduma na kojem 30. septembra građani treba da se izjasne “da li su za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Makedonije i Grčke”.

Dogovorom o rešavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije makedonskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

izvor:novosti.rs