the-band

Velike grupe: The Band

Grupa The Band je posebna jer su ustanovili jedinstven stil sa kompozitorskim talentima Robbiea Robertsona  i vrhunskim muzičkim sposobnostima grupe kao cjeline.

Članovi su bili:

Robbie Robertson -gitara; Richard Manuel – klavir, vokal; Levon Helm – bubnjevi, vokal; Garth Hudson – orgulje, saksofon; Rick Danko – bas, vokal.

Sa Dylanom

Okupljeni su početkom šezdesetih godina u Kanadi kao prateći bend rock ‘n’ roll pjevača Ronnieja Hawkinsa -The Hawks. Priključuju se Bob Dylan-u za vrijeme njegove britanske turneje 1966. Tokom te turneje održavaju koncert u Albert Hall-u, gdje nastaje piratska ploča. Nakon motociklističke nesreće Bob Dylan-a snimaju s njim legendarne Basement Tapes u Big Pink-u, zajedničkom domu u Woodstock-u, u kome se Dylan oporavljao.

Naredne godine snimaju debitantski album “Music From Big Pink“, a zatim i brilijantni album “The Band“. Kao što su predvidjeli Eric Clapton i George Harrison, album je istog časa postao klasik.

Uslijedili su albumi “Stage Fright“, “Cahoots” ( sa dodatnom snimkom stvorenom sa Van Morrisonom), “Rock of Ages” ( koncertni album). Od nastupa u New York-u 1971. do festivala u Watkins Glen-u 1973. nisu ništa radili. Navodno su provodili vrijeme u studiju, radeći na ambicioznom Robertsonovom djelu, koje je na kraju odloženo. Prekid tišine je uslijedio radom koji je opisan uspomenom na svoje rock ‘n’ roll korijene naziva Moondog Matinee.

1974 godine se ponovo udružuju sa Dylan-om, na turneji kasnije ovjekovječenom albumom “Before the Flood“, kao i na njegovom albumu “Planet Waves“.

The Last Waltz

1975 godine konačno stiže dugoočekivani album Bandovih novih kompozicija “Northern Lights-Southern Cross“. Tokom američke turneje 1976. iznenada objavljuju da prekidaju sa nastupima i organizuju oproštajni nastup pod nazivom “Last Waltz” – “Poslednji Valcer” u dvorani Winterlan u San Franciscu u kojoj su i počeli karijeru.

Koncert je bio trijumfalan, sa prijateljima kao što su Bob Dylan, Paul Butterfield, Ronnie Hawkins, Neil Young, Joni Mitchell, Bobby Charles, Van Morrison, Eric Clapton, Moody Waters, Neil Diamond…

Početkom 1977 godine izdali su poslednji album što su dugovali izdavaču, naziva “Islands“. Bio je to poslednji studijski album, nakon koga su izdani koncertni album “The Last Waltz“, praćen filmom u režiji Martina Scorsesea i kompilacijski album “The Best Of The Band“.

Uprkos nadanjima da je najava o povlačenju lažna kako obično biva u muzičkom biznisu, ispostavilo se da su članovi The Band-a ostali doslijedni svojoj odluci.