fitzgerald-scott

Veliki pisci – Scott Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald (rođen 24. septembar 1896.) je jedan od najpoznatijih, a možda uz Hemingway-a i najpoznatiji, američki pisac 20. vijeka. Iako je njegov uspjeh za života bio relativno ograničen, nakon smrti je postao uvažen i od strane kritike. Njegovo pisanje i opisi raskoša i sjaja jazz ere su uveliko pomogli popularnosti te epohe.

Za života je napisao četiri romana: “This Side of Paradise”, “The Beautiful and Damned”, “The Great Gatsby” i “Tender Is the Night”. Posthumno mu je objavljen nedovršeni “The Last Tycoon”. Osim toga je izdao i četiri zbirke kratkih priča i 1674 kratke priče u različitim novinama.

Zelda

Fitzgerald je upoznao Zeldu tokom rata. a po njegovom završetku, on se seli u New York i počinje raditi u reklamnoj agenciji. Kako je smatrao da može da ih izdržava, zaprosio je Zeldu. Međutim, posao i pisanje kratkih priča nisu mogli da im obezbjede život kakav su zamišljali, pa su raskinuli zaruke. Zahvaljujući Max Perkinsu, Scribner’s 1920. objavljuje njegov prvi roman – “This Side of Paradise”. Roman postiže uspjeh, nakon čega se Scott i Zelda žene i sledeće godine dobijajujedinu kćerku.

Jazz era

Tokom dvadesetih, par često boravi u Francuskoj i posjećuje francusku rivijeru. Druže se sa pripadnicima visokog društva i velikim brojem umjetnika tog perioda. Jedan od bližih prijatelja Fitzgeraldu je Hemingway. Težak, kakav je znao biti, Hemingway se nikako nije slagao sa Zeldom. U svojim memoarima je čak optužio Zeldu da je namjerno nagovarala Scotta da pije, kako ne bi radio na svojim romanima i kako bi pisao kratke, isplatljivije priče koje su plaćale skup život.

Holywood

U drugoj polovini dvadesetih se doseljavaju u Holywood zbog posla. Scott ubrzo započinje aferu sa mladom djevojkom, a Zeldino zdravstveno stanje se počinje kretati ka gorem. Sve agresivnija i emotivno rastrešenija, Zelda 1936. završava u zdravstvenoj ustanovi.

Sa druge strane, on ima ogromne probleme sa alkoholom. Čak se ruga samom sebi kroz likove u svojim kratkim pričama. Iako ga rad za filmske studije ne čini sretnim, ugovor sa MGM-om mu donosi do tad najveće honorare. Treba imati na umu da njegov danas najpoznatiji roman, “Veliki Getsbi”, za njegovoj života nije imao skoro nikakav uspjeh.

Sa 44 godine, 21. decembra 1940. godine, Scott Fitzgerald je umro od srčanog udara.