Wolfe

Veliki pisci – Thomas Clayton Wolfe

Thomas Clayton Wolfe (3. oktobar 1900 – 15. septembar 1938) ja američki autor sa početka 20. vjeka. Za kratkog života napisao je 4 romana, mnoštvo kratkih priča, novela i dramskih djela. Stil pisanja mu je bio izrazito originalan, autobiografski sa izraženim poetičkim tonom. Knjige objavljivane od 1920. do 1940. godine odražavaju njegovo viđenje američke kulture i običaja tog perioda.

Wolfe je rođen u mjestu Asheville, Sjeverna Karolina kao najmlađi od osmoro djece. 1906. godine majka je kupila konačište koje je vodila i tu je preselila i Thomasa kao najmlađe dijete, dok je ostatak porodice ostao u porodičnij kući u blizini. 1916. Godine Thomas odlazi na školovanje. Kako je želio biti pisac predstava počeo je pohađati časove pisanja, čak je imao i predstavu koja se izvodila. Već tada je izjavio kako će njegova slika visiti pored slike guvernera S. Karoline, što i jeste slučaj danas. 1920-te upisuje master studije na Harvardu, koje završava 1922. godine kod  George Pierce Baker-a, proslavljnog predavača sa Harvarda. Učestvuje aktivno u radu dramske sekcije za koju piše predstave. Nakon toga odlazi u New York, gdje počinje raditi kao nastavnik engleskog jezika na NYU (New York Univerzitet), radno mjesto koje će držati narednih 7 godina.

Perkins Wolfe
Max Perkins i Thomas Wolfe

Kako nije mogao naći izdavača za svoja djela, odlučuje otputovati u Evropu. Po povratku upoznaje Aline Bernstein, suprugu uspješnog brokera koja je imala dvoje djece. Uz njenu pomoć živi i piše narednih 5 godina koliko je trajala njihova veza puna turbulentih, ponekad i borbenih momenata. Tokom 1926. se vraća u Evropu i počinje pisanje svoje autobiografske knjige „O, Lost“ kojoj će naziv biti promijenjen u „Look Homeward, Angel“. Knjiga je zasnovana na njegovom životu u Ashville-u, te opisuje njegovu porodicu, goste konačišta njegove majke, sugrađane i situacije koje je doživljavao. Mjestima je promijenio imena, kao i likovima, ali je blago prikrio ko su zapravo što je izazvalo negodovanje kod 200-tinjak stanovnika  koji su pomenuti u knjizi. Izdavač i su bili Scribners, a urednik je bio Maxwell Perkins, čovjek koji je radio sa Hemigway-em i Fitzgerald-om. Prvobitni rukopis „O, Lost“ je imao 1100 stranica i 333.000 riječi i bio je prilično eksperimentalnog stila. Perkins je uspio nagovoriti Wolfe-a da se skrati tekst i da se priča više koncentriše na samog Eugene-a, kako je bilo ime glavnog lika. Knjiga je posvećena Bersteinovoj, objavljena 11 dana prije kraha berze 1929. godine i bila je ogroman uspjeh. Nakon toga Wolfe ponovo putuje u Evropu i započinje pisanje nove knjige. Odlaskom u Evropu završava se i njegova veza sa Bersteinovom.

Nakon povratka trebalo mu je još 4 godine da završi novu knjigu, u procesu je konstantno dodavao nove stranice i konačno napisao opsežno djelo imena „The October Fair“. Perkins ipak odlučuje da skrati knjigu sa nekoliko tomova na samo jedan kako bi bila komercijalnija i tako izdaju knjigu „Of Time and the River“. Knjiga je bila zasnovana na njegovom životu poslije perioda obuhvaćenog u prvoj knjizi, a glavna junakinja je bila Esther Jack po Bersteinovoj. Ironično, ovaj put su stanovnici Ashvilla zamjerili što nisu u knjizi. Knjigu je posvetio Perkinsu, ali ga je napustio i prešao iz Scribners-a u Harper&Brothers. Smatra se da je Perkinsovo izrazito rezanje teksta prilikom uređivanja izazvalo ovakvu reakciju Wolfe-a. Drugi smatraju da ga je ljutilo mišljenje kako je Perkinsovo uredništvo zaslužno za kvalitet knjiga, a ne njegovo pisanje. Wolfe nastavlja da piše i često posjećuje Evropu, pogotovo Njemačku gdje je bio jako popularan. Ipak, nakon što je posvjedočio lošem postupanju režima prema Jevrejima, napušta Njemačku i objavljuje priču „I Have a Thing to Tell You“ poslije koje nacisti zabranjuju njegova djela. 1937. godine prvi put posjećuje Ashville nakon objavljivanja knjige „Look Homeward, Angel“, a sledeće godine predaje svoje rukopise i kreće iz New York-a na zapad kako bi putovao. Tokom puta teško se razbolio, te je sestra otputovala u Seattle kako bi brinula o njemu. Nakon što je ustanovljena moždana tuberkuloza, poslan je u bolnicu u Baltimore kod najpoznatijeg neuro hirurga u tom trenutku. Operacija je otkrila da je oštećena cijela desna strana mozga. Wolf je preminuo 18 dana prije svog 38-og rođendana. Na smrtnoj postelji je napisao pismo Maxwell-u Perkins-u kog je smatrao najboljim prijateljem uprkos razlazu u kome je između ostalog izrazio zahvalnost što je omogućio realizaciju njegovog djela.

Posthumno su objavljena još The Web and the Rock i You Can’t Go Home Again, dva potpuno kompletna djela sa po skoro 700 stranica. Wolf je jedini američki pisac koji je ostavio za sobom kompletno završene radove i kome je za života objavljena tek polovina djela.