Vijesti iz daleke galaksije (Star Wars)

Sve novosti o svemirskoj operi; od Klonskih Ratova do Mandalorian-a.

Moram priznati da uživam u novoj sezoni animiranog spektakla “The Clone Wars“. Serija je uspjela kolosalni poduhvat, učinila je da obožavaoci zavole prequel trilogiju. Nakon toliko godina crtani je ponovo sa nama. Ove sedmice je izašla peta epizoda koja je takođe značila još jedan povratak.

Ahsoka Tano je lik koji smo prvi upoznali u “Star Wars The Clone Wars” filmu iz 2008. godine. Dugometražni crtani je bio uvod u serijal “Klonski ratovi“. Ashoku su kreirali Dave Filoni (cowboy s slike gore) i kreator galaksije lično George Lucas.

Stari Lucas je imao ideju da Anakin Skywalker-u (budućem Darth Vader-u) da mladog učenika iliti padawan-a. Filoni (glavni režiser Klonskih ratova) je učinio ono što Lucas nije uspio, da gledaoci zavole mladog Anakina (prije njegovog pada). A Ashoka je bila ključ.

Anakin Skywalker i njegov učenik Ashoka

Šest sezona, stotine epizoda učinile su da “Klonski Ratovi” ostanu upamćeni kao jedan od najboljih djelova Star Wars mitosa. Preporuka svakome ko iole voli daleku galaksiju.

Iste sedmice kada se Ashoka Tano vraća u novoj “The Clone Wars” epizodi, pop kulturni portali širom svijeta su eksplodirali zbog vijesti da će Rosario Dawson glumiti odraslu Ashoku u drugoj sezoni hit serije “The Mandalorian”. Iako još uvijek nije došla službena potvrda od Lucasfilm-a, ne zvuči mi previše nevjerovatno ova novost.

Svemirski cowboy Dave Filoni kada je radio (tada) novi crtani za Disney “Star Wars Rebels” takođe je uvrstio Ashoku u radnju. Neki od ključnih dramskih momenata ovog crtanog serijala su bile scene Ashoke i Darth Vader-a. Čova je ponosan svojom kreacijom i iskoristiće svaku priliku da nastavi njenu priču.

Kada znamo da je Filoni jedan od producenata Mandalorian-a (i režiser dvije epizode) ne treba nas iznenaditi uključenje bivše Skywalker-ove učenice u priču. A već sada je poznato da će Filoni režirati bar jednu epizodu nove sezone Mandalorian-a.

Samo treba biti strpljiv. Druga sezona Manda stiže ove jeseni. Redovno ponavljam, ako iko može spasiti Star Wars (od samog sebe) to je gospodin Filoni.