Vincent Cassel ne želi da glumi u filmovima za djecu

Planetarno popularni francuski glumac Vincent Cassel je podjelio sa novinarima da ne želi da glumi u superherojskim filmovima.

S ovim “kontroverznim” stavom se pridružio elitnom klubu filmskih velikana koji ne kriju svoj prezir prema Marvel trendu kao što su Martin Scorsese i Francis Ford Coppola.

Cassel dok je promovisao nedavno završenu treću sezonu HBO spektakla Westworld, objasnio je kako je već nekoliko puta odbio uloge u superherojskim filmovima. Najvjerovatnije je da će nastaviti s ovom praksom. Vrijedan je poštovanja njegov stav, jer je odbio sulude količine novca koje idu uz ugovor s Marvel-om.

Vincent (kao ni mi) ne prezire strip adaptacije, čak šta više odrastao je na stripovima. Ali kako je on to fino objasnio, prvih par puta kada je tehnologija (i specijalni efekti) pokazala “uvjerljivog” Spider-Man-a bilo je zanimljivo. Poslije je postalo normalno, a Cassell je prestao da ih gleda.

Kada je bio klinac obožavao je stripove. Zato i misli da su superherojski filmovi za djecu. A on ne želi da gleda takve filmove.

Zašto su njegovi stavovi uopšte važni? Ljudi, ovo je prvi maj mjesec u zadnjih četrnaest godina bez premijere nekog novog Marvel filma. I to je ok. Odmor dobro dođe od bilo koje zavisnosti. Koliko puta možete pogledati (gotovo) isti film? 🙂

Nema ničeg lošeg u opisu da su to filmovi za djecu. Uvijek su i bili. Zasnovani su na šarenim “slikovnicama” za dječake od šest do dvanaest godina (koji su živjeli u šesdesetim godinama prošlog vijeka). Ovo nisam ja izmislio. To je (skoro pa direktan) citat majstora strip forme magusa lično Alan Moore-a.

Kad već bacam citate; po riječima velikog ODB-a (Ol’ Dirty Bastard): “Wu-Tang je za djecu” (Wu-Tang is for the children). Zašto je (kao) Marvel bolji od toga?

 

Ako želite saznati više o Cassel-ovim stavovima pročitajte puni intervju koji je dao za Inverse.