vojna-vježba

Vojna vježba “Vek pobednika 1918-2018” (Video)

Završnica taktičke vježbe sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ održava se danas povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u čast i slavu srpskih junaka koji su izvojevali velike pobjede i slobodu za svoju Srbiju. U vježbi učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova. Vežba se izvodi po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“, istovremeno na 10 lokacija – poligonima „Pasuljanske livade“, „Pešter“, „Titel“, „Međa“, „Borovac“ i „Orešac“ i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Vojnoj akademiji Beogradu.

Najznačajniji borbeni sistemi Kopnene vojske koji učestvuju na vježbi su tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, top haubica 152 mm „Nora“ i višecjevni lanseri raketa „Oganj“ i „Plamen-S“, samohodna lansirna oruđa „Strela 10M“ i „Strela1“, borbeno policijsko vozilo M-83, mali „Miloš“, brodovi, remorkeri, čamci, amfibijska vozila, radar „Žirafa“, terenska vozila „Hamer“, „Defender“, inžinjerijska, terenska i druga specijalna vozila. Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplne odbrane na vežbi će učestvovati MIG-29, „ORAO J22“, „Galeb“, i AN-26, helikopteri „Gama“, MI-8 i MI-17, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredjelili su se da velikom vojnom vežbom, kakva odavno nije viđena u Srbiji, pokaže svojim građanima da je Vojska Srbije spremna i osposobljena da brani i odbrani svoju Srbiju i svakog našeg građanina. Vježbu će izvesti oficiri, podoficiri i vojnici iste časti i dostojanstva kakvi su bili njihovi uzori iz slavne Srpske vojske. Prikazom dostignutog nivoa operativnih sposobnosti, Vojska Srbije potvrđuje da je snaga spremna da čuva mir, u regionu i Evropi, kao što i danas čuva mir u svijetu na brojnim kriznim žarištima, pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Vojska Srbije oprema se i priprema upravo da bi se očuvao mir i stabilnost na Balkanu, na kome želimo napredak, bolji život i bolju budućnost za mlade generacije.

izvor: Ministarstvo Odbrane Republike Srbije