Votka-Rusija

Votka i Rusija

Lifestyle

Votka, hladna kao Rusija

Čini se da su mnoga velika carstva imala svoja omiljena i prepoznatljiva pića. poznato je da su faraoni Starog Egipta radnicima davali hljeb i pivo. Vino iz antičke Grčke je bilo omiljeno u svim zemljama Sredozemlja. Opšte je poznato da Rusi piju votku. I možda ni jedno piće nije oblikovalo jednu zemlju kao votka Rusiju. Da vidimo ukratko kakva je to veza, votka i Rusija.

Iako se ne može pouzdano tvrditi porijeklo i način nastanka votke, tokom 1970ih sovjetski istoričari su pronašli dokaz da je monah Isidor iz manastira Čudov otkrio recepturu oko 1430te. Osim Rusije i Poljska polaže prava na izum votke, ali nećemo birati strane. Korijen riječi je voda (woda na poljskom), toliko nam je jasno.

U suštini radi se o etil alkoholu, a piće se pravi od žitarica. Krompir, za koji se smatra da je osnovni sastojak, je došao u Rusiju tek 1870-ih. Dimitri Mendelejev, koji je poznat po periodičnom sistemu, je sastavio formulu za alkoholno piće i definitvno udario temelj za vodtu, kakvu danas poznajemo.

Porijeklo votke

Iako je porijeklo diskutabilno, upotreba je sasvim jasna. Vodka se koristila u medicinske svrhe. Dezinfekcija, antiseptik, lijek za smanjenje temperature, sve to je radila votka. Doduše, tadašnja je bila u obliku CH3OH i pomalo mirisala na kerozin, prodavana je u kanticama, ali takvi su valjda bili standardi tada.

Tek je u 16-om vijeku postala popularna, lokalne taverne su počele da proizvode i prodaju sopstvenu vodku. Obožavamo pijane ideje! Ubrzo se veći dio (muškog) stanovništva više posvećivao votki nego zemlji, te su se našli u dugovima.

Ivan Grozni je ispao divan ovom prilikom, uveo je visoke namete na votku i uspostavio mrežu taverni za distribuciju. Na alkohol je stavio kraljevsku etiketu i zabranio distribuciju i proizvodnju na bilo koji drugi način. Ugodno sa korisnim, sa profitabilnim, sa Groznim. To je doprinjelo popularizaciji votke do nivoa nacionalnog pića, pa se do 17-og vijeka votka služila i na dvoru i tokom vjerskih obreda.

Čak se smatra da je Katarina Velika zaslužnim plemićima davala prava na proizvodnju i distribuciju votke umjesto zemlje kako bi ih nagradila.

“Alkohol je otrov, štetan za dušu i tijelo, stoga je veliki grijeh piti alkohol i nuditi ga i još veći je grijeh proizvoditi i prodavati ovaj otrov” – Tolstoj.  Tolstoj je to napisao na zahtjev paralmenta kako bi se stavile etikete na flaše. Ali kako je i tada posao sa votkom bio u rukama cara, car Nikolaj je odbio.

Car je imao kontrolu i nad cijenom, pa je votka bila uvjek jeftina. Na taj način se narod držao veselim(pijanim) pa nije bilo bojazni od nekih ludih ideja, pobuna, organizovanja.

 

Votka-Rusija
Votka i Rusija

Votka i globalna popularnost

Dolaskom uzbudljivog 20-og vijeka u Rusiji se desila Revolucija. A revolucionari su bili, između ostalog, i na strani prohibicije. Plakati i filmovi su prikazivali odlučno odbijanje i uništavanje alkohola. Lenjin je smatrao da je buržoazija alkoholom pokoravala proletarijat. Staljin nije dijelio mišljenje. Ponovo je otvorio sve fabrike votke i uspostavio isti sistem koji je napijao Rusiju preko 400 godina.

Nakon revolucije, neki su napustili zemlju i emigrirali na zapad. I naravno ponijeli su votku. Tokom 1930ih Piotr Smirnoff je kupio prava za distribuciju na tržištu Amerike. Ali nije sve krenulo očekivano. Nekoliko bankrota kasnije i zahvaljujući svemoćnom kapitalizmu, Smirnoff se predstavio u prvom James Bond filmu, Dr.No. James je rekao: “Shaken, not stirred” i svijet je bio zaluđen.

U domovini votke, stvari su bile dosta sivlje, dobro prikazano u seriji Chernobyl, gdje se jasno vidi da se u svakoj prilici lizne koja votkica. . Smatra se da je alkoholizam dostigao toliki nivo da ništa nije bilo važno osim votke. Zanimljivo, Stolichnaya je imala čep koji se nije mogao vraćati kad se jednom otvori. Pretpostavka je bila da je dnevna doza prosječnog druga taman tolika da nema potrebe komplikovati stvari sa zavrtanjem čepa.

Do 80-ih Gorbačev je uveo prohibiciju (ponovo), što je imalo za posljedicu masovno pojavljivanje ilegalnih destilerija. Danas su destilerije privatizovane i votka je – pa i dalje jeftina. Divna ta ljubav, votka i Rusija. Ali, bolje biti pijan nego star kako kaže pjesma i bolje piti votku nego tablete za smirenje kako to rade na zapadu. Zar ne?