Witcher – Netflix epski spektakl u najavi

Poljsko nacionalno blago poznatije kao The Witcher franšiza dobija novi život u vidu Netflix serije. Zadnjih deset godina Witcher je sinonim za dobru RPG igru. S trećim djelom “The Wild Hunt” (2015.) franšiza je osvojila cijeli svijet. Niko ne može osporiti da je Witcher 3 jedna od najboljih igara generacije. Nakon stotinu sati uživanja u igri, službeno sam postao ljubitelj poljskog remek-djela. S obzirom da manje-više prezirem fantasy žanr, Witcher je trijumfalni uspjeh. Za deset dana moćemo uživati u novoj verziji omiljenog mutanta.

Ako je “Stranger Things” Netfliksov ljetni hit, Witcher ima potencijal da bude zimski spektakl ovog striming giganta. Nisu štedili novac, reklamni materijal izgleda obećavajuće. Pozdravljamo izbor Henry Cavill-a za naslovnu ulogu. Nesretni Superman možda nema pretjerane dramske sposobnosti, ali za ovu ulogu mu ni ne trebaju. Stijena od čovjeka koji pljuje “one linere” je idealna uloga za britanskog snagatora. Geralt od Rivie je mutant bez osjećaja i dobar je u svom poslu. A njegov posao je klanje čudovišta.

Ono što znamo o Netfliksovoj seriji jest da će biti vjerna originalnim romanima Andreja Sapkovskog (Andrzej Sapkowski). Svi naši omiljeni likovi su tu. Prekrasna čarobnica Yennefer (od Vengerberga) izgleda izazovno baš kako i roman nalaže.

Jedan od ključnih likova je Ciri (iliti princeza Cirilla). Kreatori serije su čak u jednom trenutku razmatrali da Ciri bude glavni junak, ali srećom nisu pretjerano eksperimentisali. Ipak baš poput treće igre, ali i serije romana, Cirilla će biti ključ, srž ovog mračnog multiverzuma. Kako kažu u reklamnom materijalu, njezina sudbina je neraskidivo vezana za Geraltovu.

Nakon razočaravajućeg kraja “Game of Thrones” serije, mnogima treba brzi fantasy fiks. Za svaku drugu novu seriju govore da je možda nova Igra Prijestola, ali Witcher čak ima velike šanse da preuzme prazni tron. Dovoljno nasilja, političke intrige i romanse očekuje svakog ko Geraltu ponudi šansu. A izgleda to je ono što gledaoci žele.

Nemam neke pretjerane želje, osim što bi bio oduševljen kad bi koristili Percival muziku u seriji. Percival je poljski folk (metal?) bend koji je zaslužan za fantastični soundtrack Witcher 3 igre. Ako ih niste ranije slušali definitivno ste propustili mnogo. Tri prekrasna ženska vokala pjevaju tradicionalne slavenske pjesme. Malo šta je dobro poput toga.

Premijera Netfliksovog Witchera je zakazana za 20. decembar.