Wu-Tang Clan – dokumentarni serijal i popratni EP

2019. godina je bila posebno dobra prema ljubiteljima njujorške (NY) hip hop institucije, omiljenog nam Wu-Tang Klana. Osim što smo ove godine dobili solo albume Ghostface Killah i Method Mana, najavljena je igrana serija “Američka Saga” o počecima rep grupe. Dvadeset pet godina debi albuma Enter the Wu-Tang (36 Chambers) vratilo je Klan u srce mainstream medija. Dobili su ulicu i blok na rodnom Staten ostrvu (Shaolin kako oni vole reći) Wu-Tang Clan District u ParkHillu.

Prije par dana počašćeni smo sa dokumentarnim serijalom Showtime produkcije “O mikrofonima i ljudima” (Of Mics and Men, 2019.). Ako niste znali ništa o Klanu, nakon što pogledate ovaj dokumentarac u trajanju od četiri sata bićete stručnjak za temu. Vrhunska produkcija i intimni pogled na živote i karijere jednih od najboljih MC-eva našeg vremena. Saznao sam da moj lični favorit Ghostface ima “gangsta kredibilitet” jer je propucan (ranjen) u gang obračunu u komšiluku (hood). Četiri člana su bila u zatvoru. Barem šestorica su dilovali krek. Muzika je bila njihov bijeg u bolji život. Dokumentarac vrijedi vašeg vremena. Gostuje i ikona nezavisnog filma lično Jim Jarmusch.

Kao da to nije bio dovoljan poklon sam po sebi, Klan je izbacio mini album (EP) sa sedam novim pjesama “Of Mics and Men” inspirisan istoimenim dokumentarnim serijalom. Prvi projekt na kome učestvuju svi članovi od A Better Tomorrow (2013.). (Na albumu The Saga Continues (2017.) nije bio U-God.) Album sadrži skitove s audio materijalem koji se nisu našli u završnoj verziji dokumentarca i biće po prvi put predstavljeni publici.

Of Mics and Men EP Track List

  1. On That Sht Again – Ghostface Killah, RZA
  2. Seen A Lot of Things – Ghostface Killah, Raekwon, Harley
  3. Project Kids (skit) – Nas
  4. Do The Same as My Brother Do – RZA
  5. Yo, Is You Cheo? (skit) – Cheo Hodari Coker
  6. Of Mics and Men – RZA, Masta Killa, Cappadonna
  7. One Rhyme (skit) – GZA & Masta Killa