X-Statix strip se vraća nakon petnaest godina

Jedan od najoriginalnijih X-men stripova se vraća. U pitanju je kultni X-Statix iz pera Piter Milligana. Davne 2001. godine, neposredno nakon bankrota Marvel stripova Piter je preuzeo B tim X-Mena i mogao je da uradi šta god želi. Serijal je započeo izdavanje kao nova verzija X-Force stripa ali ubrzo je dobio vlastiti naslov. Milligan je imao ideju za priču o mutantima u vrijeme rijaliti televizije, o razmaženim zvjezdama željnim pažnje. Više su bili zainteresovani da prisustvuju nekoj premijeri ili zabavi nego spašavanju civilnog stanovništva.

Crtač stripa je Mike Allred, jedan od najboljih ilustratora američkog stripa sa prepoznatljivim stilom. Njegova supruga Laura Allred je zadužena za fantastične boje. Red je da spomenemo i pokojnog Darwyn Cooke koji je bio gostujući crtač na nekoliko epizoda. Kakva ekipa. Originalni X-Statix strip (2001. – 2004.) je moderno remek djelo. Nikada nisam vidio grupu disfunkcionalnih likova kao što je ova. Većina ih je potpuno nova i osmišljena od strane Miligana.

Zamislite moje iznenađenje kada sam u najavama novih stripova spazio naslov Giant-Sized X-Statix #1. Nakon petnaest godina omiljeni mutanti se vraćaju. Radi se o specijalnom izdanju koje izlazi slijedeći mjesec. Najvažnija informacija je da originalni kreativni tim (Milligan, Allred) ponovo u akciji. Piter je rekao da jedan od ključnih momenata u donošenju odluke o povratku X-Statix ekipe je pojavljivanje Zeitgeista (lika kojeg je osmislio) u prošlogodišnjem Deadpool 2 filmu. Istoimeni film je baš poput Milliganovog stripa prikazao netipičan (i duhovit) X-Force tim.

sva prava: Marvel Comics 2019.

Peter Milligan nije stranac X stripovima. Nedavno je pisao Legion koji je nažalost otkazan (najvjerovatnije zbog loše prodaje). Nadam se da će X-Statix bolje proći jer je to jedini argument da dobijemo više od jednog strip specijala. Nije da se žalim. Bolje je i jedan strip od provjereno kreativnih likova, nego cijeli serijali od nekih netalentovanih smarača. 10. juli je datum kada strip izlazi. Možete pogledati par stranica na linku ispod:

izvor: Newsarama