Zadnja epizoda stripa “Okružen mrtvima”

Na iznenađenje mnogih čitalaca danas je izdata zadnja epizoda popularnog stripa “Okružen mrtvima” (The Walking Dead). Bez posebne fame i marketinga, Robert Kirkman je završio svoj opus koji je započeo još 2003. godine. Bez sumnje će ostati zapamćen kao jedan od (komercijalno) najuspješnijih nezavisnih stripova svih vremena. Kao što sami znate franšiza je sa dvije TV serije i par video igara. Otac modernog zombija George Romero dobro je opisao formulu iza uspjeha serijala “sapunica sa zombijima“. Kirkman je uspio zaokupiti pažnju čitaoca svakodnevnom ljudskom dramom. Jedinstven je to talent.

U svakom slučaju pozdravljamo autorovu odluku da završi priču kad on to želi. Većina izdavača ne bi dopustila da naslov koji se prodaje u dobrim tiražima samo tako otkaže. Malo je takvih primjera iz istorije američkog stripa. Neil Gaiman je to uradio sa “The Sandman“-om, ali uredništvo DC-a je zahtjevalo prava na spin-of stripove. Kirkman je završio strip sa epizodom #193. Nije čak htio da iske$ira na jubilarnom 200 broju. Svaka čast.

sva prava: Image Comics

Ako držite do spojlera preskočite ovaj pasus. Strip je “umro” zajedno sa svojim protogonistom Rick Grimes-om. Rick je službeno mrtav od 192 epizode, kada su ga zaskočili u spavaćoj sobi. Ova posljednja epizoda je epilog. Kirkman je odlučio da se tu priča završava. Što ne znači da će AMC otkazati tv serije. Uz “Okružen mrtvima” i “Strah okruženog mrtvima” (Fear the Walking Dead) pričaju o trećoj seriji i TV filmovima koji će se baviti Rick Grimes-om. Fanovima neće biti dosadno.

U toku dana je rasprodan cjeli tiraž posljednje epizode. Image je najavio drugo izdanje koje će biti dostupno u prodaji do kraja mjeseca.

Marvel Zombies (sva prava Marvel Comics)

Takođe je zanimljivo da su u isto vrijeme Marvel stripovi najavili nastavak Marvel Zombies naslova. Novina je ta da po prvi put u deset godina Marvel Zombije će pisati niko drugi do Robert Kirkman. On je započeo ovaj čudni serijal 2005. godine i ne sumnjam da će mnogi kupiti strip samo zbog njegovog angažmana. Tačno je da prvo pojavljivanje zombija u Marvel univerzumu bilo godinu dana ranije na stranicama “Ultimate Fantastic Four” stripa scenariste Mark Millara (Civil War, Kick Ass). Marvel Zombiji su totalno druga vrsta čudovišta od recimo Romerovih “tradicionalnih” zombija. Nova verzija je najavljena za oktobar ove godine.