kapetan-lisin

Zanimljivo o Sovjetskoj podmornici

S-7 je bila podmornica Sovjetske mornarice tokom Drugog Svjetskog rata. Iz S-klase podmornica, poznatijih kao Staljinec, zabilježila je nekolicinu značajnih pobjeda na misiji uništavanja transporta željezne rude preko Baltika u Njemačku, prije nego je i sama potopljena.

Porinuće 

Ova podmornica je porinuta tokom 1937. i priključena Baltičkoj floti 30. juna 1940. pod komandom Kapetana Sergeja Prokofieviča Lisina. Sovjetska baltička podmornička flota je imala misiju da opstruiše i uništava transportna plovila koja su prevozila željeznu rudu u Njemačku, što je bio i glavni cilj podmornice kapetana Lisina.

Upornost

Kako je većinu svojih uspješnih misija izvela tokom 1942. godine, tada se desio i jedan zanimljiv događaj. 5-og augusta iste godine podmornica je primjetila finski transportni brod, ali kako su bili na moru već tri mjeseca i već potopili 3 broda, nisu imali ni jedan torpedo kojim bi napali brod.

Kapetan Lisin je odlučio da primjeni taktiku koju je koristio već jednom ranije kada je primorao brod da se nasuče na obalu svojim topom sa palube. Međutim, ovaj put top se zaglavio i bio je potpuno neupotrebljiv.

Lisin nije želio da pusti plijen, pa je naredio da se otvori vatra iz manjeg, protiv-avionskog topa. Bilo je potrebno čak 400 hitaca da se potopi finski brod.

To nije bilo sve. Nakon potapanja, Lisin je naredio da se pokupe preživjeli sa broda, koje su ostavili u bazi u Lenjingradu.

Sudbina

Nakon uspješne kampanje, podmornica je krenula u novu, jesenju. Ubrzo nakon isplovljavanja otkrivena je i potopljena od straen finske podmornice. Lisin, smatran mrtvim, je proglašen Herojem Sovjetskog Saveza.

Ali, kako je subina htjela, ovaj put je njega i tri mornara pokupio kapetan podmornice koja ih je potopila. Pušten je iz Finske nakon potpisivanja primirja 1944. i poslan u NKVD kamp kako bi se utvrdilo da nije postao špijun. Optužbe su odbačene i Lisin je pušten, a zadržao je i titulu Heroja.

Tokom ljeta 1998. je pronađena olupina s-7 kod Štokholmskog arhipelaga. Pogledajte snimak olupine.