gustav-klimt-1914

Zanimljivosti iz života Gustava Klimta

Gustav Klimt (Baumgarten14. jul 1862 — Beč6. februar 1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.

 

Portret Adele Bloh-Bauer I, koja je 2006, godine u Njujorku prodata za rekordnih 135 miliona američkih dolara
Portret Adele Bloh-Bauer I, koji je 2006, godine u Njujorku prodata za rekordnih 135 miliona američkih dolara

Njegovi radovi obuhvataju slikemuralecrteže i druge umjetničke discipline, naročito primjenjene umjetnosti. Danas su većim dijelom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko tijelo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom. Veliki broj njegovih crteža nalaze se u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago.

Bečka secesija je pokret u umjetnosti nastao u Austriji 1897. godine kada su bečki umjetnici napustili originalnu državnu asocijaciju.

 

 

Portret Mede Primavezi. 1912. ulje na platnu. Metropolitenski muzej umjetnosti, Njujork.
Portret Mede Primavezi. 1912. ulje na platnu. Metropolitenski muzej umjetnosti, Njujork.

Portret Adele Bloh-Bauer I, kćerke direktora Orient željeznica i Wiener Bankwerein, sedme najveće banke u Austro-Ugarskoj, završen je između 1903. i 1907. godine. Portret je naručio Adelin muž, takođe bankar i proizvođač šećera, Ferdinad Bloh. Smatra se da je naručio portet kako bi se tokom rada na njemu Klimt odvikao od druženja sa Blohovom suprugom, budući da su bili bliski.