facebook-mark

Zašto Fejsbuk želi vaš broj telefona?

Dali ste Fejsbuku vaš broj telefona zbog “sigurnosnih razloga“. Oni su ga iskoristili za reklame.

Suprotno službenim izjavama predstavnika Fejsbuka i očekivanjima korisnika, ovaj servis zarađuje novac zahvaljujući privatnim podacima korisnika koji se koriste za ciljano oglašavanje. Nije važno da li ste svojevoljno predali broj telefona ili ne, oni ga imaju i već su ga proslijedili nekoj trećoj stranci. Za potrebe marketinga naravno.

Kako se to dešava kada korisnici ne žele podijeliti broj?

Zanimljiviji je dio da korisnici koji nisu htjeli podjeliti svoj broj telefona, takođe našli na listama za ciljano oglašavanje. Taj način nabavljanja privatnih podataka naziva se “kontakt iz sjenke” (shadow contact information). Kako se to radi?

Vaša prijateljica kad podjeli svoj broj telefona sa Fejbukom, ne podjeli samo svoj nego i vaš koji se nalazi u njenom imeniku. Iako vi lično niste podjelili svoj broj preko društvene mreže, oglašivačima ne treba mnogo vremena da spoje vaš nalog i broj telefona koji su dobili iz imenika vaše prijateljice. Ništa od ovoga nije objašnjeno korisnicima.

Poljuljano povjerenje korisnika nakon Kembridž Analitika (Cambridge Analytica) skandala sigurno se neće popraviti ovakvim poslovnim metodama. Ili nekim novim skandalom, kakav se dogodio upravo u trenutku pisanju ovog teksta, pri kome je ugroženo 50 miliona naloga korisnika. Možda je stvarno vrijeme da obrišemo svoj nalog?

izvor Electronic Frontier Foundation