Zatvorenici dobili Game Boy zbog korona virusa

Ako išta gotivimo to je dobra zatvorska (gaming) priča. Od reportaže “Šta se igra u Gvantanamu” nismo naišli na nešto slično. Srećom grad New York nikada ne razočara.

Za potrebe zatvorenika kupljeno je 5500 prenosnih konzola. Sve u pokušaju da se suzbije broj zaraženih od korona virusa. U pitanju su kopirani (“klonirani”) modeli legendarnog Game Boy-a. Koštaju petnaest dolara po primjerku (82,500$ sveukupno).

“Stanovnici” Rikers ostrva i drugih gradskih zatvora moće uživati u poznatom piratskom paketu “500 in 1” igara. Znači sve dobre stare Nintendo, Capcom i Konami (ilegalne) igre na jednom mjestu. Konzole dolaze u tri različite boje: plava, crvena i žuta.

Fina je to priča. Game Boy će zabaviti zatvorenike da ne bi “pukli sa glavom”. Posebno u godini kada se slavi trideset godina jedne od najuspješnijih prenosnih konzola. Originalni Game Boy je izašao u aprilu 1989. i zauvijek promjenio video igre. Mogli ste ponijeti Super Maria sa sobom.

Jedino što me brine je Nintendova tvrda politika oko intelektualnih prava. Poznati su kao najžešći čuvari i borci protiv piraterije. Što nije nužno loša stvar, ali da li su stvarno spremni tužiti zatvore zbog “kloniranih” Game Boy-eva? Da li će oduzeti zatvorenicima i to malo zabave što imaju?

izvor: DualShockers