Zbogom Maestro Morikone

Strašan gubitak za filmski medij. Veliki kompozitor Enio Morikone (Ennio Morricone) je preminuo, ali njegov opus živjeće vječno. Ušao je u legendu onog trenutka kada je uradio muziku za Leonovu “Dolar Trilogiju“. Komponovao je muziku za petsto (500!) filmova.

Mnoge generacije su uživali u muzici maestra. Od onih mlađih, poput režisera Edgar Wright-a (“Korneto Trilogija”) do starog Horor Majstora John Carpenter-a.

Wright je izjavio da nije bilo dana u njegovom životu u kojem Morikone nije gospodario njegovim zvučnim sistemom. Na službenom twitter profilu dijeli svoje omiljene pjesme velikog majstora. Od onih dobro poznatih do sakrivenih, zaboravljenih bisera.

Kultni režiser John Carpenter (koji je i sam kompozitor filmske muzike) teško je podnio Morikoneovu smrt. Bili su prijatelji i saradnici. Zajedno su radili muziku za kultni horor “Stvor” (The Thing, 1982.).

Mi u Zavisnim poštujemo klasike. Ako ćemo išta podjeliti s vama danas, onda je to soundtrack za “Šaku Dolara” (1964.). Tu je nastao kult. Clint Eastwood je postao ultimativni anti-heroj, Sergio Leone je uvrstio špageti western u filmsku istoriju, a maestro je uvijek bio maestro.

Teško je zamisliti kako bi zvučala filmska muzika bez Enia. Niko nije ostavio takvo nasljeđe. Nema tog autora koji se može nositi sa ovom legendom. Kad bi neko rekao Hans Zimmer, nasmijao bih mu se u facu.

Zbogom maestro.