Zoljom pucali na TV stanicu zbog dokumentarca Oliver Stone-a

Ukrajina naravno. Kijev. U toku je istraga oko napada zoljom (iliti RPG-om) na zgradu u kojoj su smještene prostorije TV stanice Channel 112. Kijevska policija je okarakterisala napad koji se dogodio juče (13. juli) kao teroristički. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je izjavio za Radio Slobodnu Evropu da za sada nemaju osunjičene, ali da se uveliko radi na slučaju.

Samo dan prije napada kanal 112 je tražio zaštitu od snaga reda i mira zbog stalnih napada radikalizovanih nacionalista (politički korektan naziv za krugove bliske neo nacistima između ostalih) zbog njihove uredničke politike. Yehor Benkendorf, direktor kanala 112 je tražio od predsjednika Ukrajine Zelenskog da osudi napade na novinare i medije. Omraženost desničara je došla prošle godine kada je TV stanica kupljena od strane Taras Kozaka, koji je saveznik Viktoru Medvedchuk. A Viktor je bliski prijatelj Vladimira Putina, što je više nego dovoljan razlog da vas mrze ukrajinski nacionalisti. Iako Medvedchuk redovno gostuje na kanalu 112, do sada još nije niko pucao zoljom zbog toga.

Napad je uslijedio nakon što je najavljeno da će na kanalu 112 biti prikazan novi dokumentarni film legendarnog američkog režisera Oliver Stone-a. Oliver osim što je poznati filmadžija, veliki je anti-ratni aktivist. Ovo nije njegov prvi dokumentarac o stanju u Ukrajini, prije tri godine je objavio “Ukrajina gori” (Ukraine on fire).

Navukao je prezir američkog establišmenta sa serijom u četiri djela “The Putin Interviews” gdje se usudio pokazati neki drugi narativ od službenog. Meni lično, vrhunac Oliverovog dokumentarističkog angažmana je serija “Neispričana američka istorija” (The Untold History of the United States, 2012. -2013.). Kao što sam naziv kaže, saznaćete mnoge stvari koje je “službena” istorija “zaboravila”. Možda je ružno reći, ali Stone-ovi dokumentarci su bolji nego njegovi posljednji filmovi.

Nažalost, u trenutku pisanja ovog teksta, nakon incidenta koji se dogodio, kanal 112 je odustao od prikazivanja novog dokumentarnog filma “Revealing Ukraine” (2019). Film sadrži intervjue sa Putinom i gore navedenim Medvedchuk. Zabrinjavajuće je stanje moderne “evropske” Ukrajine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa