grb-zvezda-partizan

Zvezda – Partizan, derbi koji je podijelio KPJ

Vječiti derbi gradskih rivala Crvene Zvezde i Partizana oduvijek je privlačio veliku pažnju. Oba kluba osnovana su 1945. godine, Crvena Zvezda 4. marta, a Partizan 4. oktobra. Od samih početaka među klubovima je postojalo veliko rivalstvo, koje je uticalo i na članove vladajuće Komunističke partije Jugoslavije. Svetozar Vukmanović Tempo, narodni heroj i revolucionar, strasni navijač i jedan od osnivača Partizana, u svojim memoarima opisao je jedan takav sukob:

„ Sjećam se jedne utakmice između Partizana i Crvene Zvezde. Partizan je gubio iako je bio pojačan Jezerkićem, igračem koga smo pridobili iz Zvezde. Publika je bila naelektrisana . . . protiv Partizana i Jezerkića. Čuli su se i povici: ,,Ua partizani!” Jezerkića su izviždali. Sve me je to tako uzrujalo da se poslije utakmice, na sastanku kod Tita, nijesam mogao uzdržati, pa sam dobacio Neškoviću kao navijaču „Zvezde”:

— Ti si protiv armije!

— A ti si protiv narodne vlasti — nije mi ostao dužan.

Počesmo se prepirati i uzajamno optuživati. Pošto je prepirka prijetila da se pretvori u svađu, Kardelj je intervenisao:

— Članovima rukovodstva jednostavno bih zabranio da idu na utakmice… inače se može desiti da se stvore frontovi u samom rukovodstvu.

Pobunili smo se jer smo gotovo svi išli na utakmice. Čak se i Kidrič pobunio iako je samo tog dana došao na igralište i bučno navijao za „Partizana”.

— To mi je jedina razonoda! — rezignirano sam komentarisao.

— Ne idem u lov, ne igram karte, gledam filmove i idem na utakmice. A sad treba i toga da se odreknem. Ranković je cijelo vrijeme ćutao iako me je zvao telefonom svakog ponedjeljka i prekorijevao ukoliko bi „Partizan” izgubio utakmicu prethodnog dana.“